sobota, 10 stycznia 2015

Pieczony kalafior w sosie z sera cheddar i jasnego piwa

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Joy the baker


Czego potrzebujemy?
(4-6 porcji)

1 kalafior
10 szklanek wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek
4 rozkruszone suszone papryczki chilli lub łyżeczka płatków chlli
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
1 liść laurowy
2 łyżeczki wędzonej papryki

Sos serowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szklanki jasnego piwa
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 szklanka startego cheddara ok.100g

Kalafiora myjemy i usuwamy wszystkie liście. W dużym garnku zagotowujemy ok. 10 szklanek wody. Kiedy woda się zagotuje dodajemy oliwę, sól, cukier, chilli, pieprz i sok z cytryny, Do powstałej zalewy wkładamy kalafiora - musi być cały zanurzony w wodzie- i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy nożem czy jest już miękki.

Ugotowanego kalafiora odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej formy na tartę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy czerwoną wędzoną papryką.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeżeli chcemy zarumienić kalafiora z wierzchu po zakończeniu czasu pieczenia ustawiamy na funkcję grill i podpiekamy około 4 minuty.

W małym rondlu przygotowujemy sos. Na małym ogniu rozpuszczamy dwie łyżki masła. Po ich rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki mąki i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy pół minuty do lekkiego zarumienienia zasmażki i powoli, cały czas szybko mieszając stopniowo dodajemy mleko, a zaraz po tym stopniowo dodajemy piwo. Trzepaczką rozbijamy wszystkie grudki i gotujemy ok. 2 minuty, żeby uwolnić alkohol. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki musztardy, pieprz. Zestawiamy z ognia i dodajemy starty ser cheddar. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kalafiora podajemy ułożonego na sosie serowym.

Taka wersja sosu serowego również nadaje się jako dip do chipsów. Przez lekką gorycz piwa sos nie jest mdły, więc będzie pasował również do innych zakąsek np. świeżych warzyw.

2 komentarze:

  1. Ten pomysł z pieczeniem kalafiora jak mięsa strasznie mi się podoba. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, piekłam już całego kalafiora ale z dodatkiem sosu pięknego muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń