sobota, 31 stycznia 2015

Ribollita czyli zupa jarzynowa po włosku


Czego potrzebujemy?
(10 porcji)

1,5 l bulionu warzywnego
1 biała część pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
2 garści poszatkowanej kapusty czerwonej
1 puszka pomidorów
1 marchew
2 ziemniaki
oliwa z oliwek


Do podania:
posiekana bazylia, starty parmezan

Pora i marchew kroimy w plasterki, cebule i czosnek siekamy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (ilość taka aby przykryła dno), wrzucamy warzywa i dusimy na średnim ogniu ok.10 minut.

Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy razem z puszką pomidorów i fasolą, którą wcześniej przesypujemy na sitko i szybko opłukujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości ok.20 minut. Zupę podajemy posypaną siekaną bazylią i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz