niedziela, 1 lutego 2015

Klasyczne domowe burgery

Czego potrzebujemy?

(4 sztuki)

Bułki hamburgerowe przepis na Thermomix:

1,5 MT mleka
15 g drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
 230 g mąki
pół łyżeczki soli

1 jajko
1 łyżka ziaren sezamu


Burgery:

400 g wołowego mięsa mielonego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 bardzo drobno posiekanej cebuli

Dodatki klasyczne:
korniszony
pomidor
sałata karbowana
cienkie plastry cebuli lekko podsmażone
plasterki boczku dobrze wysmażone
starty cheddar
sos BBQ
majonez

Do naczynia Thermomixa wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiamy 30s/interwał. Przekładamy do miseczki i zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po tym czasie formujemy 4 bułeczki i wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut, żeby bułki jeszcze wyrosły. Następnie smarujemy bułki rozmąconym jajkiem z dodatkiem sezamu,podkręcam temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i dodajemy je do mięsa razem z posiekaną cebulką. Formujemy 4 burgery. Nie dodajemy jajka!

Po upieczeniu bułki lekko studzimy i w tym czasie smażymy burgery o 3 minuty z każdej strony (dobrze wysmażone). Bułkę smarujemy sosami i układamy ulubione dodatki. Klasyczny burger jest zdecydowanie najlepszy!









1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w akcji Zimowy Obiad (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zimowy-obiad)
    Wystarczy dodać banerek akcji pod wpisem lub w jakimkolwiek widocznym miejscu na blogu (instrukcje, jak poprawnie zamieścić banerek akcji, znajdują się tutaj: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/ruszya-akcja-zimowy-obiad.html)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń