piątek, 20 lutego 2015

Spaghetti z cukinii z krewetkami


Ekspresowe spaghetti o mocno obniżonej kaloryczności dzięki makaronowi z cukinii. Polecam je nie tylko dla osób na diecie, ale jako urozmaicenie codziennych posiłków. Spróbujcie!

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 duża cukinia
30 sztuk krewetek-rozmrożonych i bez ogonków
6 sztuk pomidorków koktailowych
2 ząbki czosnku
40 ml białego wina
1 łyżka zimnego masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1 suszona papryczka chilli

 Do wykonania makaronu z cukinii potrzebujemy obieraczki z funkcją julienne np. takiej. Przyda się ona również do surówek i innych dań gdzie potrzebujemy warzyw pociętych w słupki.

Cukinię myjemy i przeciągamy wzdłuż niej obieraczką do momentu pojawienia się pestek. Pestek nie używamy. Powtarzamy czynność z każdej strony cukinii.

Krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy krewetki 1 minutę z każdej strony, w momencie przewracania na drugą stronę dodajemy czosnek i pomidorki, a następnie podlewamy białym winem. Czekamy ok. 1 minuty aż alkohol odparuje, po czym dodajemy łyżkę zimnego masła (wytworzy gęsty sos) i cukinię. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i kruszymy papryczkę chilli. Podsmażamy razem 2-3 minuty. Przekładamy na talerze i polewamy odrobiną pozostałego sosu.

3 komentarze: