wtorek, 17 marca 2015

Aksamitny krem z białych warzyw



Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

200 g selera
150 g korzenia pietruszki
100 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 g oliwy z oliwek
0,5 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku
lub 500 g wody i łyżeczka koncentratu bulionu z TM 


Przepis na Thermomix:

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego przekładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 5s/obr.5, dodajemy oliwę z oliwek, dusimy 2min/Varoma/obr1.
Do naczynia miksującego przekładamy resztę warzyw, rozdrabniamy 10s/obr5, dodajemy wodę i koncentrat bulionu warzywnego lub bulion, gotujemy 15min/100C/obr1.
Na koniec dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem 20s/obr10. 

 Przepis klasyczny:

Cebulę i czosnek siekamy. Warzywa obieramy kroimy w ok.1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę i czosnek ok.2 minuty. Dodajemy resztę warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok.20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz