wtorek, 10 lutego 2015

Pęczak a'la risotto ze szpinakiem i kremowym serem pleśniowym


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 szklanka kaszy pęczak
2 szklanki wody
1 szalotka
1 ząbek czosnku
3 garści świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietanki 30% (można pominąć)
ok.50 g sera z niebieską pleśnią np. Dolcelatte -wyjątkowo kremowy bardzo polecam
sól

Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą, zimną wodą. W garnku rozgrzewamy oliwę i ok 1 min podsmażamy na niej szalotkę i czosnek. Do garnka dorzucamy przepłukaną kaszę pęczak i dodajemy 2 szklanki wody i pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, Łączny czas gotowania kaszy to 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania powinna zostać niewielka ilość płynu tworząc gęsty sos. Po tym czasie dorzucamy przepłukany szpinak, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty aż liście zwiędną. Zestawiany z ognia, dodajemy śmietankę i pokruszony ser-ilość według uznania. Odstawiamy na 2 minuty, żeby składniki dobrze się połączyły i podajemy.

Bardzo ciekawa alternatywa klasycznego risotto z tak bardzo niedocenianej, zdrowej kaszy :)

3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się prezentuje, Bardzo lubię wszelkie dania z kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, bardzo polecam Ci spróbować tego przepisu. Sama byłam zaskoczona, że efekt jest tak doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie. Chociaż mam wrażenie, że pęczak potrzebował znacznie więcej czasu, żeby zmięknąć.

    OdpowiedzUsuń