środa, 2 marca 2016

Chili con carne 2


Przedstawiam drugą wersję chili con carne w moim wydaniu. Tu wyczuwalna wędzona papryka, która stała się moją ulubioną przyprawą. Dodatkowo świeża kolendra i limonka. Perfekcyjne.

Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

500 g mielonego mięsa wołowego
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka zielona
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki lub świeżych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, chilli cayenne-jeśli będziemy chcieli dodać ostrości

Do podania:
gęsta śmietana, świeża kolendra, limonka, tarty ser żółty

Paprykę i cebule kroimy w niewielką kostkę. Czosnek siekamy. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy.
 Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę wędzoną i przesmażamy aż zacznie pachnieć ok 0,5 minuty,wrzucamy chilli,cebulę i czosnek, smażymy 1 minutę. Po tym czasie dokładamy wołowinę, smażymy bez przykrycia, aż całe mięso się zarumieni. Dolewamy i odparowujemy wino 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, oregano, kmin rzymski i pół łyżeczki soli. Ja dodałam jeszcze pół łyżeczki cukru bo pomidory były dość kwaśne.

 Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

Kukurydzę odcedzamy i dodajemy pod koniec gotowania.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie pieprzem cayenne.

Podajemy z łyżką śmietany, świeżą kolendrą, tartym na drobnych oczkach serem i sokiem z ćwiartki limonki.

1 komentarz:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.kristen stewart hot

    OdpowiedzUsuń