niedziela, 15 maja 2016

Hummus paprykowy ze świeżymi warzywami


Czego potrzebujemy?

300 g cieciorki
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 łyżki pasty sezamowej tahini
50 ml oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz


Ciecierzyce zalewamy 500 ml wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy ciecierzyce, przesypujemy do garnka i gotujemy ok.40 minut na małym ogniu w 1 litrze wody. Po ugotowaniu płyn odcedzamy i zachowujemy.

Paprykę kroimy na pół i pieczemy skórką do góry 15 min/200 stopni C. Po tym czasie skórka powinna zbrązowieć i łatwo się obierać.

Ugotowaną ciecierzycę, czosnek, obraną paprykę, tahini, oliwę, sok z cytryny oraz 100 ml wody z gotowania cieciorki miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy papryką, solą i pierzem. Gęstość możemy regulować dodając więcej lub mniej wody. Jeśli chcemy aby hummus był lekko pikantny możemy dodać szczyptę pieprzu cayenne.


Hummus podajemy z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem naciowym, rzodkiewką, ogórkiem, papryką. Taką przekąskę można łatwo zabrać ze sobą gdziekolwiek, do pracy, na uczelnie, na rower :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz