czwartek, 29 sierpnia 2013

Conchiglie, czyli muszle nadziewane mięsem i cukinią


Nie ma osoby, która nie lubiłaby makaronu. W dzisiejszych czasach gości w każdym domu choćby w wersji podstawowej jako spaghetti bolognese. Mój przepis to nic innego jak makaron nadziany sosem bolońskim i cukinią smażoną na chrupiąco. Niby proste, ale Conchiglie robi wrażenie nawet na romantycznej kolacji...

Czego potrzebujemy ?
 (porcja dla dwóch osób i...dokładkę)

makaron muszle - 12 szt.

Nadzienie:
mięso mielone z szynki lub z łopatki, ok. 300 g
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 cukinii
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Sos:
1 puszka pomidorów pelati lub przecier pomidorowy w kartoniku 250 ml
ok. 1 łyżeczki cukru
bazylia i oregano (suszone bądź świeże)
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
+ ser tarty do posypania np.mozzarella

Jako dodatek:
parmezan


Przygotowanie:
Na początku wstawiamy wodę na makaron, żeby przed napełnianiem zdążył lekko ostygnąć i nie parzył. Muszle gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miseczki.


Międzyczasie przygotowujemy farsz i sos pomidorowy.
Aby cukinia była chrupiąca podsmażamy ją na łyżce oliwy ok. 2 min pokrojoną w kosteczkę i zdejmujemy z patelni.
Na reszcie oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i posiekany czosnek ok.2 minuty. Czosnku nie wyciskamy przez praskę- nie chcemy żeby nadawał ostrości a aromatu. Dodajemy mięso, solimy, pieprzymy (ja dodaje też słodkiej papryki mielonej dla ładnego koloru i aromatu). Na koniec smażenia dodajemy bazylię i oregano oraz wcześniej podsmażoną cukinię. Zdejmujemy z ognia.



Sos pomidorowy przygotujemy w małym rondelku. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy. Doprawiamy do smaku. Mój sos pomidorowy jest lekko słodki w smaku. Cukier wyciąga z pomidorów najlepsze smaki i zawsze warto do dań z pomidorów dodać odrobinę.
Muszelki nadziewamy przy pomocy małej łyżeczki farszem i układamy w naczyniu do zapiekania na sosie pomidorowym (1/2 przygotowanego przez nas) Uwaga! Za pierwszym razem kiedy przygotowujemy muszle możemy narobić trochę bałaganu ;)



Polewamy resztą sosu, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni C na ok.20 minut.
Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.


A do makaronu wiadomo wino, włoskie.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz