Polędwiczka wieprzowa nie jest prostym daniem do przyrządzenia. Metodą prób i błędów nauczyłam się robić polędwiczkę tak, aby była bardzo miękka i soczysta. Sekret jest jeden - nigdy jej nie przedobrzyć! Nie smażyć za długo, za długo nie parować ani za mocno nie solić.
Dziś na blogu rolada z polędwiczki przygotowana na parze z młodymi ziemniaczkami.
Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2-3 osób)
1 sztukę polędwiczki wieprzowej
ok.6 sztuk pomidorów suszonych z oleju
50 g sera feta
młode ziemniaczki 0,5 kg
Sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
1/2 cebuli
100 ml śmietanki 30%
bulion 1- 1,5 szklanki w zależności ile sosu chcemy uzyskać
1-2 łyżeczki mąki
2 łyżki natki pietruszki
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, uważając by jej nie przeciąć do końca. Mięso rozkładamy jak książkę i lekko nacinamy od wewnątrz -do faszerowania musimy mieć płat polędwicy(możemy też lekko rozbić tłuczkiem). Lekko solimy i pieprzymy, układamy pokrojoną fetę,pomidory suszone i zwijamy. Jeśli rolada będzie się nam otwierać możemy wspomóc się wykałaczkami.
Polędwiczkę razem z obranymi i posolonymi ziemniakami układamy w parowarze na 30 minut.
Przygotowujemy sos pieczarkowy. Siekamy cebulkę* i podsmażamy na oliwie ok.2 minuty. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilę. Dolewamy bulion i gotujemy 10 minut. Śmietankę dokładnie łączymy z mąką i powoli dodajemy ciągle mieszając do zestawionego z ognia sosu. Ponownie zagotowujemy.
Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.
* Uwaga! Cebuli nie należy siekać zbyt długo ponieważ robi się gorzka. Przed podsmażeniem warto ją posolić-wtedy szybciej stanie się miękka.
! W wersji dla nieposiadających parowaru: obsmażamy na patelni z dwóch stron po ok.3 min i w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C na 10 minut.
Polędwiczki kroimy pod skosem, polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz