Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)
300 g polędwiczki wieprzowej
kilka cienkich plasterków boczku
40 g sera camembert
Sos śliwkowy:
6 sztuk śliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
pół czerwonej papryczki pepperoni
kilka kropel soku z cytryny
Do podania:
kopytka, surówka z marchwi, świeża natka pietruszki
Polędwiczkę kroimy na około 5 plastrów po 2 cm każdy i rozbijamy tłuczkiem. W środek każdego wkładamy plasterek sera camembert, zwijamy w roladkę i owijamy plasterkiem boczku.
na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i obsmażamy z każdej strony ok. 4 minuty.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
Na patelnie po polędwiczkach wrzucamy wydrążone śliwki i obsmażamy ok.2 minuty i zalewamy sosem z pozostałych składników. Całość dusimy chwilę i zalewamy polędwiczki. Naczynie umieszczamy w piekarniku na 10 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz