wtorek, 17 września 2013

Kurczak Tikka Masala


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1/2 puszki mleczka kokosowego
1/2 puszki pomidorów pelati
2-3 łyżki przyprawy Garam Masala
1/3 łyżeczki chilli cayenne
3 łyżki mąki
olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia

Do podania:
ryż, świeża pietruszka, świeża kolendra

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą Garam Masala, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok.4 minuty, dodajemy warzywa i smażymy kolejne 4 minuty aż do całkowitego usmażenia mięsa. Dodajemy resztę przypraw, mleko kokosowe i pomidory. Dusimy ok.10 minut. Sos w tym czasie lekko zgęstnieje.
Podajemy z ryżem i świeżymi ziołami.

* w zależności od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć dodajemy więcej bądź mniej przypraw-w daniach indyjskich dobrze sprawdza się curry, mielona suszona kolendra i cynamon.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz