wtorek, 17 września 2013

Wieprzowina po chińsku


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

1/2 polędwiczki wieprzowej (ok.200 g)
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
6 sztuk mini kolb kukurydzy
1 czerwona papryczka pepperoni
3 łyżki mąki
oliwa do smażenia, sól, pieprz

Sos:
4 łyżki sosu sojowego (u mnie sos Indonezja-ciemny,dość słodki, możemy zastąpić innym)
3 łyżki sosu do sushi+ kilka kropel cytryny lub 3 łyżki octu ryżowego
4 łyżki wody
2-3 łyżki cukru brązowego (można zastąpić białym)
1/2 łyżeczki chilli cayenne

Do podania:
szczypior, ryż lub makaron ryżowy

Na początku kroimy warzywa: paprykę w kostkę ok.2cm, marchewkę w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, kukurydzę kroimy na pół. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa mają pozostać chrupkie.
Polędwiczkę kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące, dzięki temu będzie bardzo miękka. Z patelni zdejmujemy warzywa i smażymy wieprzowinę - wchłonie trochę oliwy, więc w trakcie smażenia możemy dolać odrobinę. Smażymy około 8 minut, mieszając,żeby polędwiczka równo się podsmażyła. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz zmieszanie ze sobą składniki sosu. Smażymy razem kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i całą potrawa nabierze charakterystycznego błysku.

Wieprzowinę po chińsku podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz