Na obiad, kolacje czy sobotnią imprezę - mini pizze sprawdzą się idealnie:
Czego potrzebujemy?
(ilość na 5 sztuk)
Ciasto:
350 g mąki
180 g ciepłej wody
25 g oliwy
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Bardzo szybki sos pomidorowy:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek gorącej wody
suszona bazylia i oregano
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
Dodatki:
To co akurat mamy w lodówce :)
Ciasto na pizze zawsze było dla mnie utrapieniem. Trzeba wyrabiać je, aż nie przestaje się kleić, czyli około 15 minut...
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy do wyrośnięcia po przykryciem ściereczki ok. 10 minut. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy.
Ciasto w Thermomixie przygotowujemy łącząc wszystkie składniki przez 2 minuty na program wyrabiania ciasta. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni.
Ciasto dzielimy na 5 części formujemy kulki i rozwałkowujemy.Na środek każdego placka nakładamy i rozsmarowujemy porcję sosu pomidorowego.Posypujemy startym serem i nakładamy dodatki. U mnie: resztka salami, papryka, czerwona cebulka.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni C od 15-20 minut w zależności od piekarnika. Kilka minut przed końcem możemy posypać dodatkową porcją sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz