niedziela, 8 września 2013

Jajka w... kokilkach!

Na śniadanie albo przystawkę. Muszę przyznać, że klasyczne "jajko na boczku" w wersji w kokilce zrobiło dzisiaj wrażenie ;)

Czego potrzebujemy?

Kokilki - polecam okrągłe, bo łatwiej wyjąć z nich całość na talerz bez uszkodzenia konstrukcji.

Dla jednej osoby:
1 Jajko
2 plasterki bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego 
chleb tostowy 

kromkę chleba tostowego opiekamy w tosterze i wykrawamy szklanką spód i umieszczamy na dnie kokilki. Boki wykładamy boczkiem i wbijamy jajko. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni C piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego jak ścięte jajko chcemy uzyskać. Moje -na pół miękko- 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz