piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa meksykańska z pomidorami i kukurydzą

e

Czego potrzebujemy?
(4 porcje)


300 g mięsa mielonego
1 litr bulionu
1 puszka kukurydzy
3 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ostra papryczka
4 gałązki kolendry
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
chilli cayenne do smaku

Mięso mieszamy w miseczce z przyprawami:1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, oregano, sól. Cebulę kroimy w piórka, papryczkę siekam.
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne, blenderujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy papryczkę, cebulę i czosnek smażymy około 3 minuty mieszając. Dokładamy mięso, smażymy razem ok. 4 minuty.
W dużym garnku zagotowujemy bulion, przekładamy do niego zawartość patelni, dodajemy puszkę kukurydzy, koncentrat pomidorowy i pomidory. Gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku.
Odlewamy 3-4 chochle zupy i miksujemy blenderem, dodajemy do reszty zupy (zagęścimy ją dzięki temu).
Do smaku dodajemy chilli cayenne oraz posiekaną kolendrę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz