wtorek, 6 maja 2014
Gnocchi z kurczakiem w sosie z gorgonzoli
Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)
1 opakowanie Gnocchi np. takiego z nadzieniem z pesto
2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz i tymianek
oliwa do smażenia
Sos z gorgonzoli:
szklanka mleka
2 łyżeczki mąki
25 g masła
100 g Gorgonzoli
6 sztuk pomidorków cherry
2 szczypty białego pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie.
Filety z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoto na oliwie.
W małym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i ciągle mieszając dodajemy mąkę (robimy zasmażkę). Dolewamy pół szklanki mleka i ciągle mieszamy, aż sos zgęstnieje. Czynność poprawiamy z drugą połową mleka, dorzucamy gorgonzolę i przyprawy. Gotujemy chwilę, aż do rozpuszczenia sera. Zestawiamy z ognia, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki cherry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz