wtorek, 6 maja 2014

Gnocchi z kurczakiem w sosie z gorgonzoli


Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)

1 opakowanie Gnocchi np. takiego z nadzieniem z pesto

2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz i tymianek
oliwa do smażenia

Sos z gorgonzoli:

szklanka mleka
2 łyżeczki mąki
25 g masła
100 g Gorgonzoli
6 sztuk pomidorków cherry
2 szczypty białego pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie.

Filety z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoto na oliwie.

W małym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i ciągle mieszając dodajemy mąkę (robimy zasmażkę). Dolewamy pół szklanki mleka i ciągle mieszamy, aż sos zgęstnieje. Czynność poprawiamy z drugą połową mleka, dorzucamy gorgonzolę i przyprawy. Gotujemy chwilę, aż do rozpuszczenia sera. Zestawiamy z ognia, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki cherry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz