niedziela, 18 maja 2014

Krem z pieczonej papryki i pomidorów z mascarpone


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 czerwona papryka
3 pomidory
100 ml wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
garść liści bazylii
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

Do podania:

posiekana bazylia
słodka śmietanka 30%

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. W małym naczyniu żaroodpornym (lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej folią aluminiową) układamy połówki papryki skórką do góry. Pieczemy ok.20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

W garnku rozgrzewamy oliwę i ok.2 minuty podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i paprykę, podsmażamy 2-3 minuty do miękkości, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.7-10 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać.  Dosypujemy garść liści bazylii i całość miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone, cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy do rozpuszczenia sera.

Podajemy z kilkoma kroplami słodkiej śmietanki i posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz