wtorek, 10 czerwca 2014

Klasyczna lasagne


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

Baza:
ok. 12-15 płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego np. z szynki
1 puszka pomidorów krojonych
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz
tarty ser żółty ok. 2 garści
oliwa z oliwek do smażenia

Sos beszamelowy:
2,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowujemy bazę lazanii: siekamy cebulę i czosnek, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i ok. 3 minuty szklimy cebulę, czosnek i marchew po czym dodajemy mielone mięso. Całość smażymy aż mięso będzie zarumienione i dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy 10 minut na małym ogniu, a międzyczasie dodajemy przyprawy: cukier, ocet balsamiczny, paprykę i zioła, sól i dużą ilość swieżo mielonego pieprzu. Zestawiamy z ognia.

Przygotowujemy sos beszamelowy-uwaga, bo beszamel wymaga od nas ciągłego kontrolowania. Potrzebujemy dużej łyżki do mieszania a najlepiej trzepaczki. W małym garnuszku roztapiamy masło (uważamy żeby się nie przypaliło) i wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy kilka sekund (wytworzy się zasmażka) i od razu wlewamy partiami mleko, ciągle mieszając. Czynność powtarzamy, aż do momentu kiedy mleko się skończy, zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku.

Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwę surowego makaronu, warstwę beszamelu i mięsa, po czym układamy kolejną warstwę makaronu i czynności powtarzamy. Z podanych składników powinny wyjść 3 warstwy mięsa, beszamel musimy "na oko" podzielić na 4 warstwy. Ostatnią z warstw mięsnych przykrywamy makaronem i smarujemy ostatnią częścią beszamelu oraz posypujemy startym serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C ok.20-30 minut. Dokładny czas zawsze podany jest na opakowaniu makaronu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz