wtorek, 10 czerwca 2014

Grillowane szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem


Sezon na szparagi trwa w najlepsze, ale pamiętajcie- to dobro szybko się kończy!
Najlepszy według mnie sposób serwowania szparagów, to grillowane szparagi podane z jajkiem sadzonym, w koszulce lub po prostu na miękko. Przepisu na to danio chyba nie trzeba podawać, ale kilka słów o tym jak przygotowujemy szparagi:

Zielone szparagi wybieramy o grubości cienkiej lub średniej (do 1 cm). Bardzo grube szparagi są łykowate i bardziej nadają się na kremy.
Przygotowując szparagi pamiętajmy o tym, aby je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Nie musimy wiedzieć w którym miejscu je odłamać ponieważ szparag sam pęka w odpowiednim miejscu.
Do grillowania szparagi po odłamaniu końcówek są już właściwie gotowe. Wystarczy na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać odrobinę oliwy lub masła klarowanego i smażyć szparagi ok.7-10 minut w zależności od grubości. Posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Mój sposób podania (na szybki obiad): z jajkiem sadzonym na bekonie i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego wiosennego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz