sobota, 14 czerwca 2014

Waniliowy sernik z truskawkową pianką



Czego potrzebujemy?

(blaszka 25cm x 40cm)

500 g mascarpone
500 g twarogu mielonego
1 budyń waniliowy
1/4 szklanki mleka
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (można zastąpić pszenną mąką)

Mus truskawkowy:

600 g truskawek
500 ml śmietany 36%
1 opak. cukru waniliowy
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + kilka łyżek wody


Spód:

1 jajko
30 g cukru
125 g zimnego masła
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Polewa:

1/2 białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Zaczynamy od przygotowania spodu, zagniatając wszystkie składniki lub wyrabiając w maszynie do wyrabiania ciasta lub Thermomixie. Zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Miksujemy mascarpone i twaróg i cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie partiami dodajemy cukier i 3 łyżeczki skrobi. Budyń rozrabiamy w 1/4 szklanki mleka i również dodajemy do masy.

Spód blaszki wyklejamy ciastem i wylewamy masę serową i pieczemy 15 minut w 180 stopach C, po czym zmniejszamy temperaturę do 125 stopni C i pieczemy jeszcze 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika sernik musimy całkowicie ostudzić zanim położymy na nim mus owocowy.

Kiedy cisto już ostygnie blenderem miksujemy umyte i obrane truskawki z cukrem waniliowym.
W osobnym naczyniu ubijamy zimna śmietanę, podczas ubijania dodajemy po łyżce cukru pudu.
żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dodajemy kilka łyżek wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie i lekko podgrzewamy na małym ogniu.
Ubitą śmietanę miksujemy na małych obrotach z żelatyną i truskawkami. Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na min.2 godziny.

Przed włożeniem do lodówki możemy polać ciasto polewą z białej czekolady. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym dodajemy śmietanki i mieszamy żeby nie było grudek. Gotowe :)



1 komentarz: