Czego potrzebujemy?
(2-3 porcje)
1 pęczek botwinki - najlepiej taki z dużymi buraczkami
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka szczypiorku
6 rzodkiewek
1/2 ogórka świeżego
1 ząbek czosnku
1 kefir - najlepiej bardzo gęsty
200 ml śmietany 12%
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Kroimy na ok.1 cm kawałki łodyżki botwinki i drobno część liści (jeśli lubimy liście, jeśli nie- pomijamy). Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła botwinkę plus około 1 cm wody. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, aby wywar nie stracił ładnego koloru oraz dodajemy cukier.
W tym czasie kroimy rzodkiewkę i ogórki na cienkie paseczki lub w drobną kostkę. koper i szczypior siekamy drobno.
Ugotowaną botwinkę studzimy. Dodajemy warzywa, kefir, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sporo soli i pieprz do smaku. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
świetnie wygląda i jaki kolor:)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor! :)
OdpowiedzUsuń