sobota, 17 maja 2014

Miodowy kurczak z kremowym risotto


Czego potrzebujemy?

(2 porcje)

2 filety z kurczaka
1 szczypior razem z dymką
opakowanie pomidorków cherry

Marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Risotto:
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka
100 ml białego wytrawnego wina
200 g ryżu arborio
bulion ok. 2 szklanki
2 łyżki masła
garść parmezanu

Filety z kurczaka myjemy, czyścimy, nacieramy solą i pieprzem po czym wkładamy do marynaty (czosnek pokrojony w plasterki wymieszany z resztą składników). Wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła układamy przekrojone na połówki pomidorki koktailowe, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dymką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy filety ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Długość pieczenia zależy od piekarnika, dlatego po tym czasie warto sprawdzić czy filety są już gotowe.

Przygotowujemy risotto. Siekamy czosnek i szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy czosnek z szalotką na 1 minutę, aby się zeszkliły ale nie zarumieniły. Dodajemy ryż i mieszamy, aby cały pokrył się oliwą i stał się szklisty. Dolewamy 100 ml bąniałiałego wina i odparowujemy ok.3 minuty po czy dodajemy pierwszą część bulionu, ryż będzie wchłaniał płyn. Ilość dozujemy, dolewając porcja po porcji, aż ryż będzie miękki. Czas gotowania to ok.20 minut. Gdy ryż wchłonie już cały płyn zestawiamy go z ognia, dodajemy łyżkę masła i garść parmezanu i kilka minut zostawiamy pod przykryciem.

Na talerzu układamy porcję risotta, obok układamy filety i pomidorki koktailowe. Całość posypujemy parmezanem i szczypiorem oraz polewamy sosem powstałym przy pieczeniu filetów i pomidorków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz