środa, 30 grudnia 2015

Indyk na parze faszerowany boczkiem i śliwkami


Rolada z polędwiczek z indyka będzie doskonała zarówno na obiad jak i na zimno w ramach przekąski. Polędwiczki są delikatne a gotowanie nie wysusza mięsa co często dzieje się przy obróbce cieplnej indyka. Indyk przez to często do siebie zniechęca i szkoda, bo jest o wiele zdrowszy od kurczaka i mniej kaloryczny.

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

500 g polędwiczek z indyka (2 sztuki)
4 cienkie plastry boczku
2 plastry sera
4 suszone śliwki
sól
pieprz

Polędwiczki kroimy w poprzek na dwa płaty ok. 1 cm grubości. Rozwijamy folię spożywczą i układamy na niej polędwiczki wzdłuż folii tak aby lekko zachodziły na siebie, doprawiamy solą i pieprzem, układamy boczek, plastry sera i w jednym rzędzie śliwki. Zwijamy w ciasny rulon. Końce folii  zwijamy jak cukierka.
Gotujemy na parze 40 minut. Po tym czasie ostrożnie rozwijamy i  odlewamy do miseczki sos, który powstał przy parowaniu. Kroimy w plastry i podajemy z ziemniakami, pieczywem lub samodzielnie z sosem który nam się "odparował". Do tego dania pasuje wiele innych sosów, np. pieczarkowy lub serowy na ciepło,sos tatarski na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz