Foccacie możemy upiec z dowolnymi dodatkami np. parmezanem, ziołami, pomidorami, oliwkami czy samą solą, ale pamiętajmy aby nie było ich za dużo. Podajemy z oliwą z odrobiną octu balsamicznego, oliwami smakowymi czy innymi ulubionymi. Polecam olej z pestek dyni, który jedzony na zimno jest bardzo zdrowy i ma mocno orzechowy smak.
Czego potrzebujemy?
(12 kawałków)
500 g mąki
pół łyżeczki soli15 g drożdży
2 łyżki oliwy
letnia woda ok. 300 ml
Gruba sól
10 pomidorków cherry
2 cieniutkie plasterki boczku
zioła do posypania np. oregano, rozmaryn
Do podania: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, olej z pestek dynii
Rozpuszczamy drożdże w pół filiżanki letniej wody, odstawiamy by lekko podrosły. Zagniatamy robotem ciasto (ok. 5-7 min) dodając do mąki drożdże i tyle wody by powstało miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Znowu przez chwilę zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Palcami robimy wgłębienia, umieszczamy w nich połówki pomidorów, smarujemy oliwą, osypujemy ziołami i grubą solą. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie złote. Podajemy lekko przestudzone lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz