środa, 14 grudnia 2016

Imprezowe ślimaczki na słono i słodko


SŁONE:

300 g mąki
20 g świeżych drożdży
90 g letniej wody
20 g oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Sos:

pół szkłanki passaty pomidorowej
pół łyżeczki cukru
ćwierć łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano



Nadzienie:
1 czerwona cebula
10-15 plasterków salami
 szklanka tartego sera np mozzarella na pół z cheddarem

W szklance drożdże wymieszać z połową letniej wody, łyżeczką mąki i cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut, aż zaczyn się spieni. Po tym czasie z zaczynu, mąki, reszty wody soli i oliwy wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. 

TM. wszystkie składniki wyrobić 2min/interwał

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy go sosem, układamy dodatki i posypujemy serem. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon i za pomocą ostrego noża kroimy na 2 cm plastry. 

Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.



SŁODKIE:

500 g mąki
250 ml letniego mleka
100 g cukru
70 g masła
50 g świeżych drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
70 g masła
3 łyżeczki cynamonu
6 łyżek brązowego cukru 

W szklance mieszamy połowę letniego mleka, drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 15 minut.

Masło delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, zaczyn,połowę masła. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.

Drugą połowę masła, cynamon i brązowy cukier mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy nadzieniem. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon i za pomocą ostrego noża kroimy na 2 cm plastry.  

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz