czwartek, 9 lutego 2017

Pancakes z syropem klonowym i boczkiem


Czego potrzebujemy?
(ok. 12 sztuk)


1 jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na średnim ogniu, aby placuszki zdążyły trochę wyrosnąć. Nakładać 1 czubatą łyżkę stołową ciasta na 1 placuszka.

Na oddzielnej patelni smażymy na chrupko boczek. Podajemy z syropem klonowym.

Nie bójcie się tego połączenia!



1 komentarz:

  1. Typowe amerykańskie połączenie, które zawsze mnie intryguje! Wyglądają nieźle :) Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń