środa, 22 stycznia 2014

Pieczone pierogi z farszem chilli con carne


Drożdżowe pierożki mojego wypieku to propozycja na obiad, ale doskonale sprawdzi się też na imprezę, bo dobrze smakują na zimno i na ciepło. Kiedy mamy niewiele czasu, albo po prostu nie lubimy wyrabiania ciasta, zastosujmy gotowe ciasto na pizze, które można dostać w wielu sklepach. Farsz to typowe chilli con carne na bazie wołowiny, czerwonego wina, kukurydzy i czerwonej fasoli oraz niewielkiej ilości pomidorów. Obowiązkowo przyprawione pieprzem cayenne i czerwoną słodką papryką. Poniższy przepis na farsz może stanowić również oddzielne danie, podane klasycznie z ryżem. W tym przypadku zwiększamy ilość pomidorów dwukrotnie, żeby powstało więcej sosu niż przy przepisie na samo pierogowe nadzienie.  

Czego potrzebujemy?
(ok. 30 sztuk)

Ciasto:
300 g mąki
150 ml wody
25 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

lub gotowe ciasto drożdżowe (nie słodkie!) na spód do pizzy o podobnej gramaturze


Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami w szklance, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby drożdże zaczęły pracować. Usypać kopiec z mąki, dodać sól, oliwę, zaczyn z drożdżami. Wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy jak ciasto na klasyczne pierogi i wycinamy kółka.
lub TM wszystko 2 min/interwał

Nadzienie Chilli con carne

500 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 mała cebula lub 1/2 dużej
1 duży, sparzony i obrany pomidor
150 ml czerwonego wina
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 szczypty pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Do podania:
kwaśna, gęsta śmietana
lub
ryż 

Czosnek i cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na patelni ok. 2 minuty. Dodajemy wołowinę, smażymy do zarumienienia. Dolewamy czerwone wino, zwiększamy ogień, odparowujemy ok.5 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora lub pół puszki krojonych pomidorów. Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, pieprz cayenne, paprykę słodką, sól i pieprz. (W zależności od użytych pomidorów - a szczególnie te z puszki są dość kwaśne-można dodać pół łyżeczki cukru.) Gotujemy 10 min. Na końcu dorzucamy odsączoną fasolę. Mieszamy, studzimy.

Nadziewamy pierogi i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podajemy na ciepło lub zimno z gęstą śmietaną.







piątek, 17 stycznia 2014

Szarlotka z jabłkami i kruszonką


Szarlotka. Podobno nie musi być z jabłkami, bo to ogólna nazwa ciasta na kruchym spodzie z owocami, którymi mogą być brzoskwinie, morele czy gruszki. Dla mnie szarlotka to synonim jabłecznika i chyba zawsze tak pozostanie. Podawana koniecznie na ciepło z lodami bakaliowymi lub waniliowymi.


Czego potrzebujemy?
Z powodu chwilowego braku dostępności do typowych dla szarlotki kwaśnych jabłek (np. typu reneta) użyłam jabłek słodkich typu ligol i niewielkiej ilości cukru.

1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
3 łyżki brązowego cukru demerara (lub do smaku w zależności od jabłek)
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruchy spód:
300 g mąki pszennej
200 g masła pokrojonego na kawałki
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła

Ile gramów produktów zmieścisz w jednej szklance? Skorzystaj z miar kuchennych klikając w link 

Ciasto kruche zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
TM wszystkie składniki 40s/obr.5

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wsypujemy sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, cynamon i jabłka. Smażymy 15-20 minut, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać.
TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1

Kruszonka:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, energicznie mieszamy.
TM wszystkie składniki 10s/obr.6 

Ciastem kruchym wyklejamy okrągłą formę razem z rantami. Nakłuwamy widelcem. Przekładamy jabłka. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach C.



środa, 15 stycznia 2014

Szybkie polędwiczki z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym


Polędwiczki w sosie musztardowym to idealne danie "na szybko" ponieważ mięso smaży się zaledwie kilka minut, a i sos robi się w mig i nie może się nie udać. 


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

250 g polędwiczki wieprzowej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
100 ml śmietanki 30%
100 ml wody
sól, pieprz

Puree ziemniaczane:

300 g ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
sól

Do podania:
koperek

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Polędwiczkę oczyszczamy z białych włókiem i kroimy na 6 plastrów. Każdy z plastrów po kolei układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.
Szalotkę i czosnek kroimy w plasterki. Na małej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwilę podsmażamy (uważamy żeby nie zbrązowiały) dolewamy śmietankę i dodajemy musztardę. Zmniejszamy ogień. Gotujemy 3 minuty. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wodę, gotujemy 3 minuty. Konsystencja powinna być kremowa. Doprawiamy do smaku(ostrożnie z solą, bo musztarda daje intensywny smak).

Na większej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy na niej polędwiczki, max.2-3 minuty z każdej strony. Solimy polędwiczki dopiero po usmażeniu, żeby nie były twarde. Wykładamy z patelni na talerzyk i przykrywamy folią aluminiową, aby mięso "odpoczęło".

Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i mleko. Rozgniatamy na gładko. W razie potrzeby lekko solimy.
Zdjęcie też robione w pośpiechu, więc za niedociągnięcia przepraszam. :)

wtorek, 14 stycznia 2014

Szybkie spaghetti bolognese




Sos boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii i można go użyć do przygotowania wielu makaronów (lasagne, tagliatelle, conchiglie), a nawet wykorzystać do zapiekanki ziemniaczanej lub jako bazę do chilli con carne, dlatego przepis na naprawdę dobry sos boloński warto zachować sobie w pamięci. Tradycyjnie wykonuje się go z różnego rodzaju mięs (głównie wołowiny i wieprzowiny) z dodatkiem pomidorów i innych warzyw wchodzących w skład tzw. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) i czerwonego wina. Tradycją też jest gotowanie sosu bolońskiego bardzo długo, nawet do kilku godzin. Tylko... kto w czasie codziennej gonitwy może pozwolić sobie na gotowanie sosu bolońskiego 2 czy 4 godziny?

 Tymczasem przepis na szybki makaron spaghetti z sosem bolognese.

Czego potrzebujemy?
(składniki dla 2 osób)

ok. 100 g makaronu
puszka pomidorów krojonych
250 g mielonego mięsa (wieprzowego z szynki, z łopatki, wołowiny lub mieszane)
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera
1 szalotka (można zastąpić połową zwykłej cebuli)
100 ml wina czerwonego
dodatkowo opcjonalnie łyżka octu balsamicznego jeśli lubimy intensywne smaki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki bazylii lub kilka posiekanych listków świeżej
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
ser tarty do podania (najlepiej parmezan, correggio albo pecorino)

Makaron gotujemy w mocno posolonej wodzie al dente (czyli minutę krócej niż podano na opakowaniu)
Szalotkę, seler i czosnek kroimy w plasterki. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę, seler i czosnek, smażymy minutę. Dorzucamy mięso, smażymy do zarumienienia. Wlewamy wino, zwiększamy ogień, smażymy kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory w puszce, cukier, ocet balsamiczny, zmniejszamy ogień, gotujemy ok.10 minut. Międzyczasie dodajemy oregano, bazylię (gdy używamy świeżej dodajemy ją na końcu gotowania), sól i pieprz do smaku.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie do sosu. Mieszamy. Podajemy obficie posypane tartym serem.

czwartek, 9 stycznia 2014

Maślana chałka śniadaniowa




Czego potrzebujemy?
(ok.12 kromek)

1 jajko
1 żółtko (białko pozostawić do posmarowania chałki przed pieczeniem)
50 g masła pokrojonego na kawałki
30 g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
20 g świeżych drożdży
75 g mleka (1/3 szklanki)
250 g mąki pszennej do wypieków
1/2 łyżeczki soli

Thermomix (przepis z książki podstawowej)

1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzać           
4 min/37 stopniC/obr.2

2. Dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki i wyrobić 3 min/interwał.

Nigdy nie robiłam chałki bez Thermomixa, ale myślę że uda się ten przepis odtworzyć.

1. Mleko lekko podgrzać z masłem.
2. W dużej misce wymieszajmy ciepłe mleko z drożdżami, dodać jajko i żółtko, cukier i cukier waniliowy. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką.
3. Dodać mąkę oraz sól (soli nie można dodawać bezpośrednio do drożdży bo nie wyrosną). Wymieszać łyżką, wyłożyć na blat i wyrobić, dodając więcej mąki jeśli by się lepiło. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się prawie wcale. Odłożyć na papier do pieczenia.


Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywając folią spożywczą lub posmarować wierch olejem. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części, uformować wałeczki i zapleść jak warkocza. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. Piec na papierze do pieczenia 25 minut.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kruche babeczki z mascarpone i owocami




Czego potrzebujemy?

Opakowanie korpusów deserowych
1/2 opakowania mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder ok. 3 łyżki (do smaku)
owoce

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ubita śmietana ma być mocno słodka ponieważ mascarpone nie będzie słodzone. Babeczki wypełniamy łyżeczką mascarpone, bitą śmietaną i dekorujemy owocami.