wtorek, 31 grudnia 2013

Przekąski sylwestrowe- Pikantne muffiny pomidorowe z mozzarellą


Czego potrzebujemy?
(12 sztuk)

1 cebula (ok. 70g)
6 suszonych pomidorów
10 liści bazylii
100 g masła - miękkiego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
130 g mleka (pół szklanki)
250 g mąki pszennej (ok.1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
100 g sera mozzarella (możemy zastąpić serem feta-wtedy pomijamy sól) drobno pokrojonego

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory suszone i liście bazylii, rozdrobnić 4s/obr.5.Przekładamy do miseczki.
Kiedy nie używamy Thermimixa wszystkie składniki drobno siekamy ręcznie.

Do naczynia włożyć masło, wymieszać 30s/obr.4.
Do miski włożyć masło, ubić mikserem aż będzie gładkie.

Dodać jajka, wymieszać 30 s/obr.4 bądź mikserem.
.
Dodać koncentrat pomidorowy,mleko, mąkę,pomidory z cebulą i bazylią oraz drobno pokrojoną mozzarellę, wymieszać 4 s./wsteczne/obr.4; przemieszać kopystką.
Lub zamieszać dużą łyżką ( nie mieszamy za długo!)

Nakładamy do papilotek, pieczemy 20-25 minut. Muffinki podawać ostudzone lub na ciepło.

Łączny czas przygotowania ok.40 minut z Thermomixem, około 1 h bez.


3 komentarze:

  1. O, wytrawne muffiny zawsze mnie intrygowały... Muszę je w końcu spróbować! :)
    Wszystkiego dobrego na Nowy Rok! Dużo uśmiechu, pozytywnego myślenia i wielu wspaniałych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

    OdpowiedzUsuń