poniedziałek, 30 grudnia 2013

Przekąski sylwestrowe



Noworoczne przekąski - jak zresztą każde przekąski- powinny być na przysłowiowy "jeden kęs". Jest to wygodniejsze zarówno dla gości jak i dla organizatorów.
Krakersy mogą być bazą pod przeróżne kompozycje składników, ale wybierajmy raczej te, które nie oddają dużo wody. Zachowa to przekąskę na dłużej w chrupkości i świeżości, dlatego raczej przygotujmy je na końcu.  

Czego potrzebujemy?

Krakersy naturalne, solone bądź smakowe (ja użyłam smaku - zielona cebulka)

Serek śmietankowy
łosoś wędzony
kilka kropel cytryny
świeży koperek

Pasta z oliwek:
pół słoiczka oliwek i pół słoiczka pomidorów suszonych dobrze odsączonych z oliwy - miksujemy blenderem
można użyć również gotowych różnych past np. tej firmy dostępnej w Lidlu

Avocado
papryczka pepperoni
sok z limonki
sól
świeżo mielony pieprz
lub podajmy krakersy z guacamole np. z tego przepisu



                           



2 komentarze: