niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijna kapusta z grzybami i suszoną śliwką


Tak przygotowana kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami to typowe wigilijne smaki. Możemy ją podać jako osobne danie, albo może posłużyć nam jako farsz do pierogów lub kapuśniaczków. Ja na pewno wykorzystam ją w ten sposób, ale to już tuż przed Wigilią.

Czego potrzebujemy?
(6 porcji)

500 g kapusty kiszonej
100 g grzybów suszonych
8 śliwek suszonych
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz

Grzyby zalewamy połową szklanki ciepłej wody, zostawiamy na ok.1 godzinę. Po tym czasie grzyby wyjmujemy z wody i drobno siekamy, wodę z grzybów zostawiamy!

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli wolimy kapustę mniej kwaśną w trakcie gotowania zmieniamy wodę. Po ugotowaniu odcedzamy przez sito i kroimy na taką grubość jaką lubimy.

Cebulę i śliwki kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę ok.3 minuty, dodajemy 2 łyżki masła, grzyby i śliwki. Smażymy kilka minut. Dodajemy posiekaną kapustę i wodę z grzybów. Wszystko razem dusimy ok. 10 minut, aż odparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz