piątek, 13 czerwca 2014

Makaron farfalle z kurczakiem i czarnymi oliwkami z mascarpone


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)


2 szklanki makaronu farfalle (można zastąpić innym krótkim)
pojedynczy filet z kurczaka
1 puszka pomidorów
2 łyżki mascarpone
10-12 oliwek czarnych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łodyżki tymianku (same listki)
1 łyżka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia
parmezan do podania

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w 1,5cm kostkę, solimy. Czarne oliwki kroimy na plasterki.Cebulę i czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka, po 3-4 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy chwilę aż się zeszkli a kurczak nabierze ładnego koloru.

Na patelnie dodajemy pomidory, cukier i ocet balsamiczny. Podgrzewamy aż do zagotowania i dodajemy mascarpone. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Na sam koniec dodajemy oliwki, listki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz. Na patelnie dokładamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy żeby pokrył się sosem.

Podajemy posypany dużą ilością parmezanu.



1 komentarz:

  1. Makaron mogłabym jeść na obiad z 5 razy w tygodniu i by mi się nie znudził, a jak jeszcze jest w sosie pomidorowym i ma oliwki i mascarpone to już w ogóle moje smaki.

    OdpowiedzUsuń