wtorek, 8 października 2013

Tagliatelle z kurczakiem i kurkami


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

250 g makaronu tagliatelle (ja użyłam opakowania makaronu świeżego z Lidla)
100 g śmietany 30%
pojedyncza pierś z kurczaka
250 g kurek
2 szalotki lub 1/2 cebuli
50 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
1 ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy
garść posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz

Kurki oczyszczamy pod zimną bieżącą wodą (nie moczymy ich, bo szybko wchłoną zbyt dużo wody). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i smażymy na łyżce oliwy, odkładamy do miseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Większe grzyby kroimy, mniejsze możemy zostawić w całości. Siekamy cebulki i czosnek. Na patelni po wcześniej usmażonym kurczaku rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, podsmażamy kurki. Po 5 minutach dodajemy cebulki i czosnek. Smażymy jeszcze 5 minut i dolewamy wino, odparowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.* Dokładamy ugotowany makaron, pietruszkę i kurczaka, całość chwilę podsmażamy, aż cały makaron pokryje się sosem. 

* Sos szybko zrobi się gęsty, ale możemy dodać odrobinę wody(ok.50 ml), żeby lepiej się rozprowadził po makaronie, a woda i tak wyparuje.

Smacznego!



1 komentarz: