środa, 2 października 2013

Kotleciki z sosem z grzybów leśnych


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2-3 osób)

200 g grzybów leśnych
2 szalotki
1 ząbek czosnku
300 ml bulionu
2 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
kilka kropel soku z cytryny
szczypta brązowego cukru
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy

Kotleciki:

300 g mięsa mielonego z szynki
2 łyżki natki pietruszki
2 szalotki
1 jajko
1/2 czerstwej bułki
4 łyżki mleka
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Do podania:
kopytka, ziemniaki, surówka z buraków

Grzyby myjemy i oczyszczamy z piachu. Kroimy w plasterki. Cebulki i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulę z czosnkiem i połową tymianku ok. 1 minutę, dodajemy grzyby. Smażymy 10 minut. Dolewamy 2/3 bulionu, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 10 minut. Pozostałą część bulionu łączymy ze śmietanką i dolewamy do sosu. Zagotowujemy. Możemy chwilę dłużej potrzymać ma małym ogniu, sos nabierze charakterystycznego brązowego koloru. Na koniec dodajemy drugą część tymianku.

Aby przygotować kotleciki bułkę namaczamy w mleku, aż wsiąknie cały płyn. Siekamy cebulki i pietruszkę. W jednej misce łączymy: mięso mielone, jajko, cebulki, pietruszkę i namoczoną bułkę. Doprawiamy do smaku i formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy do sosu i razem chwilę podgrzewamy.

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

1 komentarz: