niedziela, 29 września 2013

Konfitura z czerwonej cebuli z figą i tymiankiem


Czego potrzebujemy?
( ilość na jeden słoiczek)

350 g czerwonej cebuli
1 figa (można pominąć)
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wina
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz 
sól
1 łyżeczka tymianku suszonego
kilka listków świeżego tymianku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła


Cebulę kroimy w piórka, solimy. Figę kroimy w małą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 10 minut, do miękkości, co jakiś czas mieszając. Mniej więcej w połowie czasu smażenia dodajemy czosnek.
Dolewamy wino i połowę octu balsamicznego, odparowujemy kilka minut. Dodajemy resztę octu, miód, figę, tymianek, pieprz. Dusimy około 12-15 minut na niedużym ogniu. Doprawiamy do smaku i dodajemy kilka listków świeżego tymianku.
Aby skorygować smak według naszego gustu dodajemy więcej octu balsamicznego lub miodu. W wersji z figą konfitura będzie trochę słodsza.

Taka konfitura świetnie sprawdza się z różnego typu mięsem: kaczką, schabem, pieczoną piersią z indyka. Pasuje też do wszystkich rodzajów sera- szczególnie koziego i po prostu w różnych kombinacjach do kanapek.
Nie boimy się, robimy!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam cebulę, też muszę sobie zrobić konfiturę, jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń