piątek, 27 września 2013

Spaghetti alla carbonara


Spaghetti carbonara czyli bardzo, bardzo klasycznie i szybko.

Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

makaron spaghetti
100 ml śmietanki 30%
1 jajko
4 plastry wędzonego boczku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
30 g Parmezanu  lub Corregio
sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu
1-2 łyżki oliwy

Do podania:
dodatkowa porcja sera, natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente kierując się starą, złotą myślą włochów, że woda na makaron "powinna być słona jak Morze Śródziemne". 
Przygotowujemy sos: do miseczki wbijamy jajko (wcześniej sparzone) i roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (jeśli boczek jest chudy to trochę więcej) i podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula jest już miękka a boczek zarumieniony dodajemy ugotowany makaron i zestawiamy z ognia. Dodajemy sos, mieszamy. Nie możemy dodać go kiedy patelnia jest bardzo gorąca, bo jajka ścięłyby się za mocno. Sos powinien być kremowy i delikatny.
Posypujemy dodatkowym serem, natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu!

I już. Smacznego!



1 komentarz:

  1. "Klasycznie" byłoby bez śmietanki, ale sama zawsze ją dodaję i nawet bardziej mi tak smakuje, niż według tradycyjnego przepisu (;

    OdpowiedzUsuń