czwartek, 31 października 2013

Guacamole


Guacamole to typowo hiszpański dodatek do nachosów, quesadillas czy kanapek robiony na bazie avocado. Podstawą udanego guacamole jest mocno dojrzałe avocado, a o takie w naszych sklepach ciężko. Rozwiązaniem jest odłożenie owocu w ciepłe miejsce na kilka dni lub położyć obok bananów, które wytwarzają gazy, dzięki którym wszystkie owoce dojrzewają szybciej. 

Czego potrzebujemy?

2 dojrzałe avocado
1/2 małej czerwonej cebuli
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z limonki
sól, pieprz

Do podania:
Podajemy z nachosami lub jako dodatek do burrito.

Dojrzałe avocado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek oraz bardzo drobno posiekaną papryczkę i cebulę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam guacamole i też często robię, nie ma lepszego dipu na świecie :)

    OdpowiedzUsuń