wtorek, 1 października 2013

Pierogi z dynią i serem feta


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

Mój podstawowy przepis na ciasto pierogowe bez jajka:

125 ml ciepłej wody (półą szklanki)
250-280 g mąki
1 łyżka oleju
szczypta soli

Farsz:

400 g puree z dyni*
100 g sera feta
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Do podania: masełko roztopione na patelni z listkami szałwi.


Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi to wykonałam je po raz pierwszy w moim Thermomixie. Zajęło mi to 1 minutę i oszczędziło sporej ilości mąki na podłodze. Pamiętam jednak dobrze jak to się robi bez pomocy Thermomixa, a więc:
Usypujemy górkę z mąki (najlepiej w dużej plastikowej misce, żeby ograniczyć bałagan), w środku robimy wgłębienie, w które wlewamy łyżkę oleju, szczyptę soli i połowę przygotowanej wcześniej ciepłej wody. Zagniatamy z zewnątrz do środka. Dodajemy kolejną część wody i czynność powtarzamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde- co zależy głównie od typu mąki- dodajemy trochę wody. Ostatecznie musi być gładkie i sprężyste. Podczas, gdy będziemy przygotowywać farsz ciasto wkładamy do woreczka foliowego, żeby zmiękło i łatwiej się rozwałkowało.

Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy do miękkości. Dodajemy do puree z dyni i sera feta, wszystko razem miksujemy blenderem. Do farszu dobra jest dynia, która ma mało wody, np. Hokkaido.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym i wycinamy kółka. Resztę to już chyba każdy wie :)

Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok.4 minuty.


* Dynię kroimy na ćwiartki lub plastry i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy ze skóry i blenderujemy. Puree z dyni przyda się do wielu innych dań takich jak zupa krem, ciasto czy muffinki.



5 komentarzy:

  1. Polecam spróbować dodać zamiast oleju łyżkę masła :) a dla ciekawego kolory samego ciasta pierogowego dodaję ciutkę kurkumy. A wodę używam jako wrzątek i przez pierwszą chwilę do mieszania używam łyżki. Po kilku sekundach można wyrabiać ręką. No chyba, że ma się Termomix :)
    Pozdrawiam Vi

    OdpowiedzUsuń
  2. A i jeszcze jedno: aby pierogowe ciasto ZAWSZE wyszło mąka musi być przynajmniej typu 600.
    Kradnę przepis na ciekawy farsz, bo szukałam czegoś ciekawego na dynię, która od 5 dni siedzi w moim pokoju (czyt. kuchni :) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam 60 sztuk :) Musiałam troszkę zmienić technikę lepienia, bo zawsze robię w rękach, a teraz wycięte ciasto faszerowałam na blacie (bo dynia się kleiła do palca). Są pyszne. Zostało mi troszkę farszu i dodałam pokruszone orzechy laskowe. Wyszła fajna pasta na kanapki:)
    Pozdrawiam Vi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)) Mi zostało jeszcze sporo puree z dyni więc może wykorzystam pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń